Saturday, March 28, 2009

Sugestie de lectură

Zilele astea (şi sunt nasoale într-adevăr) mă relaxez cu Lucian din Samosata. Chiar aseară mă gîndeam că am mai găsit un scriitor care merită respect, în afară de marchizul de Sade.

Citeam despre Alexandru din Abonoteichos şi mă bucur să găsesc un om cu spirit, care îşi bate joc de profeţii mincinoşi (pleonasm, ştiu) exact aşa cum merită aceştia. După cîte înţeleg, Lucian e un admirator al lui Epicur, pe care îl consideră printre puţinii care au reuşit să pătrundă esenţa lucrurilor. Epicur şi discipolii săi nu s-ar lăsa înşelaţi niciodată de şarlatanii ca Alexandru (nu vă speriaţi, nu e vorba de Alexandru Macedon!). Oamenii pe care-i ura cel mai tare pehlivanul, după cum reiese din carte, erau epicureii, ateii şi creştinii (totuşi ar fi bine să nu îi bage pe toţi în aceeaşi oală, dar avînd în vedere epoca despre care vorbim, e de înţeles).

Urmează apoi, cel puţin în cartea pe care o am eu, Pătimirile lui Zeus. Pe scurt, zeii sunt îngrijoraţi de faptul că un epicureic îi convinge pe toţi că zeii nu există, şi nimeni nu le va mai aduce jertfe. Cel mai mare între zei convoacă o adunare cu toţi zeii, inclusiv cei străini, pentru a discuta ce-i de făcut. Apar probleme de genul cum se aşează zeii în funcţie de măreţia lor. Adică, zeii erau făcuţi de oameni din diferite materiale şi un zeu mai mare din aramă va valora mai mult decît unul mic din aur? Căci multă aramă costă mai mult decît puţin aur. Altă problemă este cum se vor înţelege zeii hellenici cu cei barbari. Lucian profită de ocazie şi ia în derîdere capacităţile creative ale zeilor: Zeus foloseşte frazele lui Demostene, un orator pămîntean, pentru a se adresa adunării zeilor. Mai apoi unul dintre zei recunoaşte că oamenii au toata dreptatea să se îndoiască de existenţa zeilor şi de pronia lor, dacă analizează toată harababura din lume şi că divinii trebuie să se considere norocoşi că încă se mai găseşte cîte cineva să le aducă jertfe.

Excelent spirit are acest Lucian din Samosata, şi vi-l recomand cu căldură. Pentru cei care ştiu engleză destul de bine, se găsesc multe opere de-ale lui pe Project Gutenberg.

No comments:

Post a Comment